Interview met Dr. Jobin: Obesitas aanpakken via Ayurveda

Interview met Dr. Jobin: Obesitas aanpakken via Ayurveda

Obesitas is een groeiende wereldwijde gezondheidscrisis, erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als een van de belangrijkste uitdagingen voor de volksgezondheid in de 21e eeuw. Gedefinieerd als een abnormale of overmatige ophoping van lichaamsvet die een risico vormt voor de gezondheid, heeft obesitas ernstige gevolgen, waaronder een verhoogde kans op hartaandoeningen, type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker. Volgens de WHO waren in 2016 wereldwijd meer dan 1,9 miljard volwassenen te zwaar, en van hen werden meer dan 650 miljoen geclassificeerd als zwaarlijvig. Dit aantal blijft stijgen, met projecties die aangeven dat tegen 2030 bijna 1 miljard mensen wereldwijd met obesitas zullen leven.

De oorzaken van obesitas zijn complex en omvatten een combinatie van genetica, levensstijlfactoren zoals een slecht dieet en een gebrek aan lichamelijke activiteit, en zelfs emotionele gezondheid. Ondanks talrijke moderne interventies blijven de percentages van obesitas toenemen, vooral in verstedelijkte, sedentaire samenlevingen. De toename van obesitas bij kinderen is ook zorgwekkend, met 39 miljoen kinderen onder de 5 jaar die in 2020 als te zwaar of zwaarlijvig werden geclassificeerd, wat de toekomstige last van niet-overdraagbare ziekten verder verergert.

In deze context bieden holistische gezondheidssystemen zoals Ayurveda een unieke en uitgebreide benadering voor het aanpakken van obesitas. De focus van Ayurveda op de balans tussen lichaam, geest en ziel kan langdurige oplossingen bieden voor gewichtsbeheersing, waarbij niet alleen fysieke factoren worden meegenomen, maar ook de onderliggende mentale en emotionele oorzaken. In het volgende interview vraagt Cornelia Kuschel van SpaDreams aan Dr. Jobin, een expert in Ayurveda van het Madukkakuzhy Ayurveda Center, om zijn inzichten te delen over hoe dit oude gezondheidssysteem obesitas aanpakt, behandelingen biedt en succesvolle, blijvende resultaten behaalt voor de getroffenen.

© Ayurveda Madukkakuzhy centrum in het Kunzmann’s Hotel | SPA

Obesitas zoals beschreven in de Ayurvedische teksten

SpaDreams: Welkom, Dr. Jobin, en bedankt dat u vandaag de tijd neemt om met ons te praten over de benadering van Ayurveda ten aanzien van een van de meest urgente gezondheidsproblemen in de wereld—obesitas. Obesitas is een belangrijk wereldwijd gezondheidsprobleem geworden, dat miljoenen mensen treft. Om te beginnen, kunt u wat context geven over hoe Ayurveda, met zijn oude wortels, obesitas als een gezondheidsprobleem beschouwt?

Dr. Jobin: In Ayurveda wordt obesitas aangeduid als Sthoulya en wordt het al eeuwenlang erkend als een belangrijk gezondheidsprobleem. Oude Ayurvedische teksten zoals de Charaka Samhita beschrijven obesitas als een toestand van disbalans in de Kapha dosha, die de structuur en smering in het lichaam beheerst. Wanneer Kapha verergert, leidt dit tot de ophoping van overtollig vet en vocht. Overgewicht wordt gezien als een gevolg van overvoeding van het vetweefsel (meda dhatu) en uitputting van het spierweefsel (mamsa dhatu), wat leidt tot een verhoogd lichaamsgewicht, vermoeidheid en een reeks daarmee samenhangende gezondheidsproblemen. Ayurveda benadrukt dat obesitas niet slechts een fysieke aandoening is, maar het resultaat van verschillende factoren, waaronder een slecht dieet, gebrek aan fysieke activiteit, stress en emotionele disbalans.

De Ayurvedische benadering van moderne obesitas

SpaDreams: Hoe benadert Ayurveda obesitas in de moderne wereld, vooral nu moderne leefstijlen bijdragen aan het probleem? Zijn er door de tijd heen significante verschuivingen in de aanpak geweest?

Dr. Jobin: Hoewel de kernprincipes van Ayurveda hetzelfde blijven, zijn moderne uitdagingen zoals sedentaire leefstijlen, bewerkte voedingsmiddelen en stress in onze benadering geïntegreerd. Tegenwoordig combineren we beproefde Ayurvedische principes met nieuwere hulpmiddelen zoals yoga, meditatie en stressmanagement om een uitgebreide oplossing te bieden. Het doel blijft hetzelfde: het herstellen van de balans in lichaam en geest, maar we zijn nu beter uitgerust om de uitdagingen van de moderne wereld aan te pakken. De moderne levensstijl—gekenmerkt door stress, een ongezond dieet en gebrek aan beweging—verergert de Kapha dosha, die stabiliteit en groei in het lichaam reguleert. Wanneer Kapha uit balans is, kan dit leiden tot een trage stofwisseling, overtollige vetophoping en lethargie.

De aanpak van Ayurveda voor de behandeling van obesitas omvat detoxificatie, dosha-balans en langdurige leefstijlveranderingen die erop gericht zijn de natuurlijke harmonie van het lichaam te herstellen. Het is een allesomvattende aanpak die zich niet alleen richt op gewichtsverlies, maar op algehele gezondheid en welzijn.

De verbinding tussen lichaam en geest: hoe Ayurveda de psychologische wortels van obesitas aanpakt

SpaDreams: Psychologische factoren spelen vaak een belangrijke rol bij obesitas. Hoe ziet Ayurveda de verbinding tussen mentale gezondheid en gewichtsbeheer?

Dr. Jobin: Ayurveda legt veel nadruk op de verbinding tussen lichaam en geest. Emotionele disbalansen, zoals stress of angst, leiden vaak tot overeten of slechte leefstijlkeuzes, wat bijdraagt aan obesitas. Behandelingen zoals Shirodhara (het gieten van warme olie op het voorhoofd) of specifieke kruiden zoals Brahmi en Ashwagandha helpen stress en emotioneel eten te verminderen. Door de mentale aspecten van obesitas aan te pakken, biedt Ayurveda een meer holistische benadering die cliënten helpt controle te krijgen over hun verlangens en emotionele triggers.

Therapieën en behandelingen in Ayurvedisch gewichtsbeheer

SpaDreams: Kunt u meer vertellen over de belangrijkste therapieën die in Ayurveda worden gebruikt voor het beheren van obesitas?

Dr. Jobin: Absoluut. Panchakarma, de traditionele Ayurvedische detoxificatietherapie, is een hoeksteen van de behandeling van obesitas. Het omvat vijf reinigingsprocedures die gifstoffen (ama) uit het lichaam verwijderen, de spijsvertering verbeteren en het metabolisme resetten. Een andere belangrijke therapie is Udvartana, een kruidenpoedermassage die het vetmetabolisme stimuleert en helpt bij het verminderen van lichaamsvet en cellulitis.

We gebruiken ook Basti (medicinale klysma’s) om de dosha’s in balans te brengen en overtollig vet uit het systeem te verwijderen. In combinatie met deze behandelingen worden kruidenmedicijnen voorgeschreven om de spijsvertering te verbeteren, het metabolisme te stimuleren en vetreductie te bevorderen.

Gebruik van de natuur: Belangrijke Ayurvedische kruiden voor een effectieve behandeling van obesitas

SpaDreams: Raadt Ayurveda specifieke kruiden of planten aan voor de behandeling van obesitas?

Dr. Jobin: Ja, verschillende kruiden zijn essentieel voor de Ayurvedische behandeling van obesitas. Triphala wordt vaak gebruikt vanwege zijn spijsverterings- en ontgiftende eigenschappen. Guggulu is zeer effectief in het verminderen van vetweefsel en cholesterol. Lasuna (knoflook) is een ander kruid dat bekend staat om zijn cholesterolverlagende eigenschappen. Andere kruiden zoals kurkuma, fenegriek en kaneel helpen bij het verbeteren van het metabolisme en het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Deze kruiden worden zorgvuldig geselecteerd op basis van de dosha-balans van het individu.

De rol van lichamelijke activiteit in de Ayurvedische obesitasbehandeling: Balans vinden door beweging

SpaDreams: Hoe belangrijk is lichamelijke activiteit in combinatie met Ayurvedische behandelingen voor obesitas?

Dr. Jobin: Lichamelijke activiteit is een essentieel onderdeel van de Ayurvedische behandeling van obesitas. Vyayama, of oefening, helpt het spijsverteringsvuur (Agni) te stimuleren en overtollig vet te verbranden. We moedigen cliënten aan om yoga te beoefenen en matige lichaamsbeweging zoals wandelen te doen. Yoga is vooral gunstig omdat het niet alleen helpt bij gewichtsverlies, maar ook mentale en emotionele balans brengt, wat cruciaal is voor langdurig succes.

Omgaan met emotioneel eten en voedselverlangens: Hoe Ayurveda balans herstelt

SpaDreams: Hoe benadert Ayurveda kwesties zoals emotioneel eten en voedselverlangens?

Dr. Jobin: Emotioneel eten is vaak een teken van disbalans in de Vata- of Kapha-dosha. Ayurveda gebruikt een combinatie van kruidenremedies zoals Ashwagandha en mindfulness-praktijken om emotioneel eten aan te pakken. Door cliënten bewust te leren eten en de geest te kalmeren via yoga of meditatie, helpen we hen controle te krijgen over voedselverlangens en te eten op een manier die het algehele welzijn ondersteunt.

© Hotel Fontana & Madukkakuzhy Ayurveda-Zentrum

Inzicht in dosha’s en gewichtstoename: Waarom Kapha meer vatbaar is voor obesitas

SpaDreams: Kunt u de relatie tussen dosha’s en obesitas uitleggen? Zijn bepaalde dosha-types meer vatbaar voor gewichtstoename?

Dr. Jobin: Kapha dosha wordt voornamelijk in verband gebracht met gewichtstoename vanwege zijn rol in de structuur en vochtbalans van het lichaam. Wanneer Kapha verergerd is, leidt dit tot de ophoping van overtollig vet en vocht. Het is echter belangrijk op te merken dat Vata- en Pitta-types ook overgewicht kunnen krijgen door disbalans, zij het om verschillende redenen. Zo kunnen Vata-disbalansen leiden tot onregelmatige eetgewoonten, terwijl Pitta-disbalansen kunnen leiden tot overeten door een hoge stofwisseling en een verlangen naar rijke voedingsmiddelen.

Ontdek Madukkakuzhy Ayurveda Center: Een toevluchtsoord voor holistische genezing en gepersonaliseerde zorg

SpaDreams: Bedankt dat u zo gedetailleerde inzichten heeft gegeven in het Ayurvedische begrip van obesitas. Laten we nu ingaan op uw dagelijkse werk en de praktische toepassing van Ayurveda bij de behandeling van obesitas. Kunt u beginnen met meer te vertellen over het Madukkakuzhy Ayurveda Center? Wat maakt het zo bijzonder en welke soorten behandelingen en therapieën biedt u daar aan?

Dr. Jobin: Het Madukkakuzhy Ayurveda Center is een traditioneel Ayurveda-genezingcentrum met meer dan zeven generaties Ayurvedische erfgoed. We bieden authentieke behandelingen die geworteld zijn in oude Ayurvedische wijsheid. Onze focus ligt op holistische genezing, waarbij we niet alleen fysieke aandoeningen aanpakken, maar ook mentaal en emotioneel welzijn. We zijn gespecialiseerd in Panchakarma detoxificatietherapieën, Ayurvedische behandelingen voor chronische ziekten en welzijnsprogramma’s zoals gewichtsbeheersing, stressverlichting en verjonging. Ons centrum biedt gepersonaliseerde zorg, waarbij oude praktijken worden gecombineerd met de behoeften van vandaag de dag, zodat elke gast op maat gemaakte behandelingen ontvangt die balans en harmonie herstellen.

SpaDreams: U werkt in het Ayurveda Center in Duitsland. Kunt u meer vertellen over uw ervaringen daar? We krijgen vaak vragen over hoe het is om authentieke Ayurvedische behandelingen in Duitsland aan te bieden. Hoe zorgt u ervoor dat traditionele praktijken behouden blijven terwijl u ze effectief aanpast voor uw klanten in deze context?

Dr. Jobin: Het aanbieden van authentieke Ayurvedische behandelingen in Duitsland biedt zowel unieke kansen als uitdagingen. In ons centrum zijn we diep toegewijd aan het behoud van de integriteit van traditionele Ayurvedische praktijken, terwijl we ze aanpassen aan de behoeften van onze klanten hier.

Om authenticiteit te waarborgen, zorgen we ervoor dat onze therapeuten hoog opgeleid zijn in klassieke Ayurvedische methoden, en we halen hoogwaardige kruiden en oliën rechtstreeks van vertrouwde leveranciers. Onze behandelingen volgen dezelfde principes als die in India, met de nadruk op het balanceren van de dosha’s, het ontgiften van het lichaam en het bevorderen van algeheel welzijn.

Het aanpassen van deze praktijken voor onze Duitse klanten houdt een zorgvuldige afweging in van lokale culturele en levensstijlverschillen. Zo passen we vaak behandelingsprotocollen aan om af te stemmen op de dieetvoorkeuren en dagelijkse routines van klanten. We leggen ook veel nadruk op educatie, waarbij we klanten helpen te begrijpen hoe Ayurveda effectief in hun leven geïntegreerd kan worden.

Ons doel is om een authentieke Ayurvedische ervaring te bieden die resoneert met onze klanten, terwijl we respect hebben voor de culturele en praktische nuances van het beoefenen in Duitsland. Deze aanpak zorgt ervoor dat onze klanten de volledige voordelen van Ayurveda ontvangen, aangepast aan hun individuele behoeften en contexten.

© Hotel Fontana & Madukkakuzhy Ayurveda-Zentrum

Verkennen van darmgezondheid: Hoe Ayurveda de spijsverteringsgezondheid en gewichtsbeheersing ondersteunt

SpaDreams: U staat bekend als specialist in darmgezondheid. Hoe benadrukt Ayurveda het belang van een gezonde darm, en welke rol speelt dit in het beheersen van obesitas?

Dr. Jobin: Ayurveda legt grote nadruk op darmgezondheid, of “Agni,” die centraal staat in effectieve spijsvertering en algeheel welzijn. Een sterk Agni is cruciaal voor het verwerken van voedingsstoffen en het voorkomen van de opbouw van gifstoffen, of Ama, die kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Bij het beheren van obesitas beveelt Ayurveda een dieet aan van gemakkelijk verteerbare, volwaardige voedingsmiddelen, aangevuld met specerijen zoals gember en komijn om de spijsvertering te ondersteunen. Het in balans houden van het darmmicrobioom door middel van probiotica-rijke voedingsmiddelen en mindful eten is ook essentieel. Door de focus op darmgezondheid helpt Ayurveda een van de oorzaken van obesitas aan te pakken en ondersteunt het effectieve gewichtsbeheersing.

Innovatieve Integratie: De Voordelen van Ayurveda en Vasten voor Effectief Afvallen

SpaDreams: Het combineren van Ayurveda met vasten is een innovatieve benadering van gewichtsbeheersing. Hoe integreert Ayurveda vasten in zijn holistische praktijken, en welke voordelen biedt deze nieuwe combinatie?

Dr. Jobin: De integratie van vasten met Ayurvedische praktijken is inderdaad een opkomende en innovatieve aanpak. Ayurveda erkent de voordelen van vasten, of “Upavasa”, als een hulpmiddel voor ontgifting en het resetten van de spijsvertering. Deze methode draait niet om extreme onthouding, maar om gematigd, bewust vasten dat is afgestemd op iemands dosha en gezondheidsbehoeften. Door het integreren van intermitterend vasten of periodieke detoxificatie, streeft Ayurveda ernaar de spijsvertering te verbeteren en gewichtsverlies te bevorderen. De combinatie van Ayurveda en vasten ondersteunt de metabolische balans en kan worden afgestemd op individuele behoeften, waardoor een eigentijdse manier wordt geboden om langdurig welzijn en effectief gewichtsbeheer te bereiken.

Aanpak van Obesitas bij het Madukkakuzhy Ayurveda Center

SpaDreams: Hoe gaan jullie om met cliënten die obesitas willen aanpakken in het Madukkakuzhy Ayurveda Center? Wat is het proces dat jullie volgen wanneer een nieuwe cliënt aankomt? We hebben eerder ook besproken hoe Ayurveda de spijsverteringsgezondheid ondersteunt en de innovatieve combinatie van Ayurveda en vasten. Hoe worden deze aspecten geïntegreerd in de behandelmethoden in jullie centrum?

Dr. Jobin: In het Madukkakuzhy Ayurveda Center hanteren we een holistische, geïndividualiseerde aanpak voor elke cliënt. Wanneer een nieuwe cliënt arriveert, beginnen we met een grondig consult om hun unieke constitutie of Prakriti, huidige disbalansen en de onderliggende oorzaken van hun obesitas te beoordelen. Deze evaluatie omvat het onderzoeken van hun levensstijl, eetgewoonten en mentale gezondheid, aangezien deze elementen vaak verbonden zijn met gewichtstoename. Op basis van deze uitgebreide beoordeling creëren we een persoonlijk behandelplan dat ontgiftingstherapieën zoals Panchakarma kan omvatten, specifieke kruidenremedies en een aangepast dieet gericht op het balanceren van de dosha’s en het bevorderen van gezond, langdurig gewichtsverlies. We integreren ook inzichten uit onze focus op darmgezondheid en vasten, zoals eerder genoemd, om de algehele effectiviteit te vergroten. Voortdurende monitoring en follow-up zorgen ervoor dat cliënten op koers blijven met hun gezondheidsdoelen, zelfs na hun verblijf.

Succesverhalen in Ayurvedische Behandeling van Obesitas

SpaDreams: Ten slotte, zou u een succesverhaal kunnen delen uit uw praktijk waarin Ayurvedische behandeling iemand hielp om obesitas te overwinnen?

Dr. Jobin: Zeker. Een van mijn patiënten, een vrouw van midden 40, kwam bij me nadat ze meer dan tien jaar met obesitas had geworsteld. Ze had verschillende diëten en trainingsplannen geprobeerd zonder veel succes. We begonnen met een Panchakarma-ontgifting, gevolgd door kruidenmedicijnen en levensstijlveranderingen die waren afgestemd op haar Kapha-constitutie. Na drie maanden was ze meer dan 12 kilogram afgevallen, maar nog belangrijker: haar energieniveau was gestegen en haar bloedsuikerspiegel was gestabiliseerd.

Een ander geval betrof een man van in de 50 die, na het volgen van een Ayurvedisch gewichtsbeheersingsprogramma, aanzienlijke verbeteringen ervoer in zowel zijn fysieke gezondheid als mentale helderheid. De combinatie van therapieën, kruidenbehandelingen en dieetveranderingen stelde hem in staat om blijvende resultaten te bereiken, overtollig gewicht te verliezen en zijn vitaliteit terug te krijgen.

Richtlijnen voor Duurzaam Gewichtsverlies

SpaDreams: Als laatste vraag, veel gasten die investeren in een Ayurvedisch gewichtsverliesprogramma willen graag begrijpen hoe ze hun resultaten kunnen behouden en Ayurvedische principes in hun dagelijks leven kunnen integreren. Kunt u de belangrijkste Ayurvedische richtlijnen delen voor het behouden van gewichtsverlies en wat extra advies geven voor het integreren van deze praktijken in dagelijkse routines?

Dr. Jobin: Een uitgebalanceerd dieet is essentieel. Enkele belangrijke richtlijnen zijn:

  • Eet vers bereide, volwaardige voedingsmiddelen die gemakkelijk te verteren zijn. Vermijd bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen.
  • Voeg kruiden zoals gember, kurkuma en zwarte peper toe aan maaltijden om de spijsvertering te bevorderen.
  • Geef de voorkeur aan lichte, warme en droge voedingsmiddelen voor Kapha-individuen, zoals gerst, gierst en groene groenten.
  • Volg een vast eetrooster en vermijd tussendoortjes, zodat de spijsvertering goed verloopt.
  • Drink de hele dag door warm water of kruidenthee om de stofwisseling te ondersteunen.

Ander advies zou deze punten omvatten:

  • Regelmatige Maaltijden: Eet op regelmatige tijdstippen om het evenwicht in de spijsvertering te behouden. Vermijd het overslaan van maaltijden en probeer uw grootste maaltijd rond de middag te nuttigen, wanneer uw spijsverteringsvuur (Agni) het sterkst is.
  • Bewust Eten: Oefen met bewust eten door voedsel goed te kauwen en langzaam te eten. Dit helpt de spijsvertering te verbeteren en voorkomt overeten.
  • Hydratatie: Drink de hele dag voldoende water. Kruidenthee zoals gember of venkel kan helpen bij de spijsvertering en het behouden van gewicht.
  • Lichaamsbeweging: Neem regelmatige lichaamsbeweging op die bij uw dosha past. Yoga, wandelen en andere matige activiteiten kunnen helpen om gewicht te behouden en het algehele welzijn te bevorderen.
  • Stressmanagement: Beheer stress door middel van praktijken zoals meditatie, diep ademhalen of yoga. Stress kan leiden tot emotioneel eten en het behoud van gewicht verstoren.
  • Slaaproutine: Zorg voor voldoende en rustgevende slaap, aangezien een slechte nachtrust de stofwisseling en het gewicht kan beïnvloeden. Dit is bijzonder belangrijk en een aspect dat vaak wordt over het hoofd gezien of verwaarloosd in deze tijd.

De Essentiële Rol van een Goede Slaaproutine in de Stofwisseling en Gewichtsbeheersing

SpaDreams: U noemde slaapgewoonten als een cruciaal aspect van gewichtsbehoud. Kunt u meer vertellen over de rol van een goede slaaproutine bij het behouden van de stofwisseling en gewichtsbeheersing?

Dr. Jobin: Absoluut, slaap speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de stofwisseling. Vanuit een Ayurvedisch perspectief heeft het lichaam voldoende rust nodig om het natuurlijke evenwicht van de dosha’s te behouden, vooral Kapha en Vata, die nauw verbonden zijn met gewichtsbeheersing. Wanneer de slaap verstoord is of onvoldoende is, kan dit leiden tot een disbalans in deze dosha’s, wat resulteert in een langzamere stofwisseling, toegenomen verlangens en een neiging tot overeten, vooral van voedsel dat niet gunstig is.

Om de stofwisseling op peil te houden, raden we een regelmatige slaaproutine aan die aansluit bij de natuurlijke ritmes van het lichaam. Idealiter is het goed om rond 22.00 uur naar bed te gaan en vroeg op te staan, rond zonsopgang, om de stofwisselingsfunctie te optimaliseren. Deze routine sluit aan bij het Ayurvedische concept van de natuurlijke cycli van het lichaam, of “circadiane ritmes”, die de spijsvertering, hormoonafgifte en energieregulatie beïnvloeden. Kwalitatieve slaap stelt het lichaam in staat zichzelf te herstellen, de spijsvertering te resetten en de voedingsstoffen die we hebben geconsumeerd te verwerken, wat essentieel is voor een gezonde gewichtsbeheersing.

Duur van Ayurvedische Behandelingen en Follow-up: Een Levenslange Reis voor Duurzame Resultaten

SpaDreams: Dat is een zeer inzichtelijk punt over slaap en stofwisseling. Terwijl we afsluiten, kunt u ons meer vertellen over de aanbevolen duur van Ayurvedische behandelingen voor gewichtsverlies en het belang van follow-upcontroles?

Dr. Jobin: De duur van de behandeling is heel belangrijk om blijvende resultaten te zien. Voor effectieve gewichtsbeheersing raden we een verblijf van minimaal twee tot drie weken aan voor een volledig Ayurvedisch programma. Dit geeft het lichaam voldoende tijd om door de ontgifting (Panchakarma) te gaan, de dosha’s opnieuw in balans te brengen en levensstijlveranderingen onder professionele begeleiding door te voeren.

Na de eerste behandeling is het cruciaal om regelmatige follow-upcontroles te blijven doen, of dat nu online of persoonlijk is. Deze controles, idealiter elke zes maanden, helpen ervoor te zorgen dat de gast op het juiste pad blijft, eventuele disbalansen worden aangepakt en de levensstijladviezen indien nodig worden aangepast. Ayurveda is niet slechts een eenmalige oplossing, maar een levenslange reis, en deze follow-ups spelen een belangrijke rol bij het volhouden van de Ayurvedische levenswijze voor optimale gezondheid en gewichtsbeheersing.

SpaDreams: Bedankt, Dr. Jobin, voor het delen van uw waardevolle inzichten in Ayurvedische benaderingen van obesitas en de holistische methoden die worden toegepast in het Madukkakuzhy Ayurveda Center. Uw expertise en gedetailleerde uitleg bieden een dieper begrip van hoe Ayurveda moderne gezondheidsuitdagingen effectief kan aanpakken en langdurig welzijn kan ondersteunen. We waarderen uw tijd en bijdrage aan dit verhelderende gesprek en kijken ernaar uit om deze kennis met onze lezers te delen.

Voor meer informatie over Ayurveda’s holistische benadering van gezondheid en gewichtsbeheersing nodigen we u uit om de serene omgeving van het Ayurveda-centrum van onze expert te verkennen door een van de gespecialiseerde programma’s te selecteren. Voor degenen die nog meer willen ontdekken, biedt SpaDreams verdere informatie over Ayurvedische therapieën of over Ayurveda-programma’s voor gewichtsverlies. U kunt ook de groeiende aanwezigheid van Ayurveda in Duitsland verkennen, waar Ayurveda een toegankelijke, verrijkende optie wordt voor velen.

De expert:

Dr. Jobin Madukkakuzhy is een Ayurvedisch arts van de achtste generatie en medisch directeur van Madukkakuzhy Ayurveda, een familiebedrijf dat al negen generaties bestaat en meer dan 10 jaar klinisch actief is in Duitsland. Hij studeerde aan het SDM Ayurveda College en de Rajiv Gandhi Universiteit in India en trainde bij Ayurveda-geleerden en specialisten over de hele wereld. Sinds 2006 leidt hij internationale seminars en mindfulnessprogramma’s in Europa en de Verenigde Staten, waarbij hij authentieke Ayurveda promoot, met name in samenwerking met de Duitse Medische Vereniging voor Ayurveda Geneeskunde (DÄGAM). Daarnaast is hij gastdocent in Duitsland geweest.

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap