Tropische drankjes die de reiskoorts blussen

Tropische drankjes die de reiskoorts blussen

Op 2 september wordt de “World Coconut Day” gevierd. Oorspronkelijk groeit de kokospalm nog steeds in (sub)tropische gebieden, maar ook in onze streken zijn kokosnoten alom tegenwoordig: je vindt ze gewoon in de supermarkt! Deze heerlijke vrucht brengt je meteen in vakantiestemming en roept herinneringen op aan uitgestrekte zandstranden, turquoise water en volop zon. Ook thuis kan dankzij tropisch geïnspireerde drankjes een culinaire reis worden ondernomen die de reiskoorts blussen.

Coconut Coffee – de exotische wakker-maker

Een tropisch genoegen voor de smaakpapillen wordt beloofd door de combinatie van kokosnoot en koffie. De romige textuur balanceert met de intensiteit van cafeïne en straalt pure exotiek uit. Wie ‘s ochtends al verlangt naar verre oorden, moet een Iced-Thai-Latte bereiden. Hiervoor worden twee espresso’s koud gezet. De kokosmelk wordt met ontpitte dadels en bourbon-vanille gepureerd. In een glas gevuld met ijsblokjes wordt de koude koffie en de dadel-kokosmelk gegoten – de ideale cafeïne-boost tegen reiskoorts.

Voor de Vietnamese variant van de gekoelde kokosnootkoffie Cà phê cốt dừa worden gezoete gecondenseerde melk, kokosmelk en crushed ice in een mixer gemengd en vervolgens ongeveer een uur in de vriezer gezet. De bereide koffie wordt ook koud gezet. Wanneer het kokosmelkmengsel deels, maar nog niet volledig bevroren is, wordt het voorzichtig gemengd en op de afgekoelde koffie gegoten.

Zomerse drankjes om bij weg te dromen

Wie zich rond het middaguur naar verre oorden wil dromen, moet een kokos-lassi bereiden: De tropische vrucht wordt in stukken gesneden en gemengd met (kokos-)yoghurt en een scheutje citroen. De lassi wordt koud gezet of in een glas met ijsblokjes geserveerd. De drank kan verfijnd worden met chili, kaneel, gember of andere vruchten zoals ananas of mango – de smaakmogelijkheden zijn onbeperkt.

De tropisch geïnspireerde Pink Drink is ideaal voor alle Barbies en Kens. Oorspronkelijk is hij een uitvinding van de koffieketen Starbucks. Ook thuis is de drank heel eenvoudig na te maken: gekookte en afgekoelde vruchtenthee wordt in een glas gegoten dat gevuld is met ijsblokjes en bevroren frambozen. Daarbovenop komt kokosdrank of kokosmelk. Wie het nog zoeter wil, kan wat frambozensiroop toevoegen.

Tropische Sundowner voor na het werk

De kokosnoot wordt niet alleen gewaardeerd om haar smaak, maar ook om haar veelzijdige toepassingsmogelijkheden op wellnessgebied. In- en uitwendig toegepast, zou ze ware wonderen verrichten. Zo wordt gezegd dat ze de stofwisseling stimuleert, de huid verzorgt en het immuunsysteem versterkt.

Moderne studies tonen aan dat kokosolie antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft en zo kan bijdragen aan de algemene gezondheid. Dit is te danken aan een groot aantal bioactieve componenten. Laurinezuur, een verzadigd vetzuur, remt de productie van ontstekingsbevorderende moleculen en werkt antimicrobieel. Fenolische verbindingen zoals ferulinezuur en p-koumarinezuur bestrijden vrije radicalen met hun antioxidatieve eigenschappen, terwijl de middellange-keten triglyceriden (MCT’s) van de olie snel als energiebron dienen en ontstekingen kunnen verminderen. Dit trio van ontstekingsremmende superkrachten maakt de kokosnoot tot een ware schat van de natuur en een onmisbaar onderdeel van moderne gezondheids- en schoonheidsrituelen.

Of deze voordelen ook van toepassing zijn op de hier beschreven drankjes? Nou, misschien niet direct – maar ze dragen zeker bij aan een betere stemming. En wie weet, misschien werkt een Coconut Martini effectiever als stressverlichter dan welke huidcrème dan ook. Uiteindelijk wordt gezegd dat een glimlach de eerste stap is naar een gezonde levensstijl. Zo wordt het verlangen naar verre oorden voor een moment vergeten.

Wie niet alleen culinair wil wegdromen, maar de kokosnoot ter plaatse wil genieten, vindt individuele reizen naar Azië, bijvoorbeeld naar Thailand, Bali of de Malediven, ook bij SpaDreams. Met SpaDreams kunnen de exotische ervaringen niet alleen geproefd, maar ook beleefd worden.

SpaDreamsNL Instagram
Sitemap