Yoga is van oorpsrong een scholing van de geest en heeft als doel de werking van de geest te herkennen
Yoga leert ons technieken om in onze geest een plaats te creëren waarin wij ons terug kunnen
trekken. Alles begint met het bewust benaderen van alles wat er in onze geest omgaat, in plaats van onze gedachten alle kanten op te laten gaan. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de ademhaling. Wie zich bewust is van zijn ademhaling is in het hier en nu en niet met gisteren of morgen bezig.
Het verzamelen van de geest
„Yoga is van oorpsrong een scholing van de geest en heeft als doel de werking van de geest te herkennen“, beschrijft Heike Sommer, die al sinds jaren een yogaschool in Mecklenburg-Vorpommern heeft.
„Een eerste voorwaarde is, de geest te verzamelen en te kalmeren. Als we ervan uitgaan dat slaap een voorwaarde is voor de regeneratie van het brein en slaapstoornissen doorgaands voorkomen omdat de geest niet weet uit te schakelen, dan kan yoga hiermee helpen”, verklaart de ervaren yogalerares.
Van binnenuit tot rust komen
Want: „Iemand die het moeilijk vindt tot rust te komen kan een bewuste ademhaling verbinden aan zachte bewegingen.“ adviseert Heike Sommer. Een volgende stap is dan daadwerkelijk de gedachten te bestuderen. Dat is niet hetzelfde als broeden op gedachten, dat vermoeiend is en slaap rooft. Stil zitten, met gesloten ogen naar binnen kijken en op verkenning uit gaan: Waar is mijn geest? Is mijn geest kalm of in beweging? In de toekomst of in het verleden? – Dit kan al een doorslaggevende belevenis zijn.
Mooie beelden in het hoofd scheppen
In plaats van de geest voortdurend afleiding te verschaffen om uit te schakelen is yoga erop gericht een rustruimte te creëren – in het centrum van de schedel. Hierbij helpt het om aan aangename dingen te denken die het lichaam ook ontspanning verschaffen, zoals bijvoorbeeld een geurende nevelgrot, een zonnige hangmat of een badkuip vol rozeblaadjes.
Door de mond ademen
Probeert u voordat u naar bed gaat vijf minuten de maanademhaling te doen: Adem door uw linker neusgat in en door het rechter weer uit. Het niet-actieve neusgat wordt hierbij met de duim of kleine vinger gesloten. De drie middelste vingers worden hierbij ingevouwen.
Aansluitend volgen 30 seconden waarin u de blaasbalgademhaling doet. Adem diep en krachtig, zoals een blaasbalg, door de neus en maak gebruik van het volledige longvolume. Hierna volgt een minuutje meditatie.
Deze bijzonder eenvoudige ademhalingsoefening kunt u herhalen totdat de innerlijke onrust verdwenen is. In geen geval blijft u in bed liggen broeden als u midden in de nacht uit uw slaap opschrikt.
Yoga op het vloerkleed
Nog beter is het, een avondritueel in te voeren en enkele yoga-oefeningen uit te voeren. Eerst stelt u echter vast, hoe u zich voelt: onrustig of eerder moe?
Als u zich onrustig voelt, zijn tien minuten draaiingen, staande houdingen en actieve voorwaartse buigingen aan te bevelen, die de overvloedige energie van de dag verbranden. Indien u zich eerder moe voelt, zijn regenererende yoga-posities of ademhalingsoefeningen beter, om verfrist en los in bed te gaan. Ook als het minder geloofwaardig klinkt: Vaak zijn we te moe om te gaan slapen. Dan helpen de volgende oefeningen, die energie vrijmaken voor een ontspannende nachtrust en de onrustige geest kalmeren.
1. Staande vooroverbuiging – met behulp van een stoel en deken. Om het zenuwenstelsel te kalmeren. Een deken wordt gevouwen en over het gehele zitvlak van de stoel gelegd. Inademend worden de armen over het hoofd gestrekt, de wervelkolom verlengd zich. Terwijl u uitademt buigt u voorover en legt u uw voorhoofd op de deken. Armen en ellebogen legt u hier eveneens zijdelings neer. Blijft u drie tot vijf minuten in deze houding. Hierna richt u zich op en ademt tegelijkertijd weer in.
2. Halve schouderstand – een opgerolde deken wordt 15 cm voor een wand klaargelegd. Zet u zich hier zijwaarts op. Uw rechter zijde is richting de wand. Terwijl u uitademt draait u zich naar rechts en laat u de schouders naar de bodem dalen, tegelijkertijd zwaait u beide benen naar boven tegen de wand aan. De armen kunnen zijdelings of boven het hoofd geplaatst worden. Belangrijk: De borstruimte dient wijd te zijn. Gezicht en kaak ontspannen. U kunt gerust 5 tot 15 minuten in deze positie verblijven. Let er echter op dat u niet in slaap valt! Uit deze positie komen is heel eenvoudig, u laat zich van de deken glijden en draait zich op uw zij. Blijf nog enkele ademhalingen in deze positie, daarna rechtop zitten. Deze oefening kan voor het naar bed gaan of zelfs vroeger op de avond rust brengen of bij het ontwaken midden in de nacht de slaap terugbrengen.
3. Inslapen op uw zij – eventueel ondersteunt door een kussen – is de slaaphouding die de wervelkolom recht houdt en snurken kan verhinderen.
Advies vragen aan een deskundige
Andere posities, oefeningen of meditaties, die voor maanlichtyoga heel geschikt zijn – zoals de „liggende vlinder“, „kindhouding“ of de „duif“ – en die er positief aan bijdragen om een gezonde en weldadige nachtrust voor te bereiden, kunt u het beste door een ervaren yogaleraar laten voordoen en verklaren.
>> Naar de actuele aanbiedingen van SpaDreams Yoga vakanties <<