Voor en tijdens het vasten
Het is van vitaal belang om tijdens het vasten regelmatig uw bloedsuikerspiegel te controleren. Omdat u uw eetgewoonten drastisch aan het veranderen bent en uw lichaam zich hieraan probeert aan te passen, kunt u zich onwel voelen. Het is belangrijk dat u uw arts of medisch team op de hoogte stelt van abrupte veranderingen in uw welzijn of suikerniveaus, zodat zij u kunnen helpen uw vasten daaraan aan te passen.
Het is ook belangrijk dat u overgangsdagen opneemt voorafgaand aan het vasten. Dit betekent dat u langzaam verwerkte suikers, cafeïne, alcohol en zwaar voedsel uit uw normale dieet moet verwijderen, en dat u de hoeveelheid calorieën die u binnenkrijgt langzaam moet verlagen. Probeer over te schakelen op voedsel dat licht verteerbaar is, zoals fruit, groenten, soepen en volle granen.
Ten slotte moet u het hervoedingsschema volgen dat uw arts aanbeveelt, omdat dit ervoor zorgt dat u uw vasten verbreekt zonder uw systeem te schokken. Onjuiste bijvoeding kan bijvoorbeeld leiden tot verstoringen van de elektrolytenbalans, waardoor u zich ziek kunt voelen. Ook hier geldt dat als u zich onwel voelt of abrupte veranderingen in de bloedsuikerspiegel ziet, dit onmiddellijk aan uw arts wordt gemeld.
Na het vasten
Voor diabetici is de breek- en opbouwfase van het vastenprogramma essentieel om te wennen aan de nieuwe levensstijl. Het is belangrijk om medisch advies op te volgen over wat en hoeveel u de volgende dagen mag eten om uw lichaam niet extra te belasten en de elektrolytenbalans niet te verstoren.
Door het vasten te verbreken, hebt u de kans om uw voeding aan te passen, wat vooral belangrijk is voor diabetici van type 2. U hebt uw lichaam gereinigd van schadelijke voedingsmiddelen en kunt nu uw levensstijl veranderen door vast te houden aan verse ingrediënten en industriële suikers, zoetstoffen, alcohol en cafeïne te schrappen. Idealiter blijven uw bloedsuikerspiegel en insuline na het vasten stabiel en is het nu aan u om deze niveaus te handhaven door gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.
Dieet voor diabetici
Dokters en deskundigen raden diabetici aan veel groenten, fruit, peulvruchten, volle granen, mager vlees en magere zuivelproducten te eten. Voedingsmiddelen die veel industriële suiker, kunstmatige zoetstoffen, vet (vooral verzadigde vetten en transvetten), cholesterol en natrium bevatten, moeten worden vermeden. Als u zich houdt aan het "whole foods"-dieet en wegblijft van bewerkt voedsel, bent u al een flinke stap verder.